top of page

Doing Agile vs Being Agile

  • 15 dec 2021
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 23 dec 2021



Veel bedrijven adopteren de Agile Methodologie, maar wat zien wij in die trend? In de afgelopen jaren heb ik de kans gehad om de Agile way of working te adopteren in een aantal organisaties van verschillende omvang. De vraag werd vaak gesteld in de vorm of ik Agile wilde implementeren. Daar gaat het dus al fout! Veel bedrijven nemen de attributen en titels over maar vergeten de essentie van het Agile werken.


Agile is namelijk meer een gedachtegoed dat geadopteerd wordt dan een framework die je implementeert.


In mijn werk als Consultant, zie ik dan ook vaak hoe Agile niet werkt. Daar heb ik in het kader van een studie aan de Universiteit van Amsterdam wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Dit stuk begint daarom met een korte uitleg wat Agile wel is en hoe het werkt. Daarna beschrijf ik welke maatregelen ik adviseer om in te zetten bij een transitie naar Agile.


Wat is Agile?

Agile is uitgebreid omschreven in ons blog “Wat is Agile?”. Maar in notendop kun je Agile omschrijven als een bedrijfsfilosofie of een gedachtegoed die richting geeft in hoe een bedrijf de markt op kan gaan. Hier gaan we iets dieper in op de praktische uitvoering.


Het allereerste principe van Agile is dat de klant en de behoefte van de klant de allerhoogste prioriteit heeft. Daarna zijn er nog meer principes, maar hier nog even een samenvatting van een aantal van de principes die net als de allereerste in de praktijk vaak fout gaan.


Dagelijkse samenwerking van meerdere disciplines en bouw projecten rondom gemotiveerde personen die alle support, mandaat, vertrouwen en ruimte krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast vraagt Agile dat er continue en regelmatig gereflecteerd wordt. En tot slot is werkende features en producten de voornaamste meetmethode van om vooruitgang te meten.


Wat is Agile Scrum?

Ook Agile Scrum is in een eerder blog, “Wat is Agile Scrum?” uitgebreid aan bod gekomen, maar kort samengevat is Agile Scrum een Framework of werkvorm waarin je met voorgeschreven rollen en events producten of software creëert en beheert.


De meeste bedrijven of teams die hoor zeggen dat zij Agile werken, gebruiken elementen uit de scrum methodologie. Denk hierbij aan daily stand ups, waarin het onderhanden werk wordt besproken, werken in sprints van twee of vier weken vanaf een zogenaamde backlog en zij gebruiken de rollen als Product owner, Scrum Master en noemen de teams scrum teams.


Zij doen dus Agile in plaats van Agile te zijn. In de theorie over systemisch transitie management wordt goed uitgelegd hoe je bij het aannemen van een methodologie of het faciliteren van een organisatieverandering niet alleen de zichtbare kenmerken (de zogenaamde bovenstroom) moet meenemen. Maar dat je ook bewustzijn moet creëren en dat je vooral ook aandacht moet de besteden aan de achterliggende gedachte, draagkracht en dat je bewustzijn van de urgentie moet creëren (de zogenaamde onderstroom).


In dit voorbeeld geldt dat ook! Agile staat namelijk voor flexibiliteit en inspelen op de wensen en behoefte van de klant. Door andere functietitels en een andere overlegstructuur te gebruiken, wordt je niet per sé flexibel en zal je ook niet dichter op de klant komen te staan.


Even wat voorbeelden:

De Daily stand up wordt vaak gebruikt om elkaars agenda met elkaar te delen, maar niet om kennis te delen, elkaar te helpen met ideeën of het wegwerken van impediments. Tip: gebruik dit overleg om te kijken waar je elkaar kunt helpen. Agile vraagt namelijk dat teams multidisciplinair zijn. In multidisciplinaire teams kan een collega van marketing een softwareontwikkelaar helpen door hem of haar mee te nemen in hoe de klant het product gaat gebruiken.





Iteratief releasen betekent heel kort door de bocht dat je steeds deelproducten oplevert, in iteraties. In de praktijk zien we vaak dat er dan een deel van een feature wordt gemaakt in plaats van een werkende feature. Denk er wel aan dat je niet meteen naar perfectie hoeft te werken maar steeds naar werkende features en daar steeds de gebruikerservaring te verbeteren.



Je kunt dus ook prima beginnen voordat je er echt klaar voor bent. Maar zorg wel dat je duidelijk uitlegt aan jouw teams waar je voor staat en wat je wilt bereiken. Als je met gemotiveerde professionals werkt, vullen zij wel in hoe de doelstelling bereikt wordt. Geef de teams vertrouwen, ruimte en de vrijheid die ze nodig hebben om mooie producten te maken. Geef ze ook de ruimte om te falen. Fouten maken is namelijk niet erg, zolang je er maar van leert.

Het overnemen van rituelen en functienamen alleen zorgt namelijk voor ZombieScrum en kan meer schade aanrichten dan het oplost.




bottom of page